ESSENTIAL 3
GEDREVEN DOOR LIEFDE
Inleiding
Wat kun je verwachten van deze essential en waar gaat het over?
Liefhebben, lekker is dat! Wanneer God nu eens zou weten wat … En dat is precies wat Hij weet. Hij weet exact wat jij hebt gevoeld en doorgemaakt. Dit hoofdstuk over liefde is misschien minder romantisch dan je zou willen. Het gaat niet over verliefd zijn of lieve leuke gevoelens koesteren over de ander.
Zo vertelde eens een vader aan mij het volgende verhaal:
“Ik vroeg onlangs aan mijn zoon Pim om mij eens in de ogen aan te kijken. Hij zei dat hij dat niet kon. “Waarom kun je dat niet, Pim?” vroeg ik. Hij zei: “Omdat ik dan traantjes in mijn ogen krijg, omdat ik zoveel van je houd.” Ik moest huilen en begreep opeens wat de Bijbeltekst “Hij heeft ons eerst liefgehad omdat wij kunnen liefhebben” betekende. Mijn zoon begreep wat het ontvangen van Liefde was. Hij weet dat ik van Hem houd. Ondanks dat ik ook streng kan zijn en soms ook boos. Zelfs op een onrechtvaardige manier. Helaas ben ik niet een volmaakte papa maar onze Papa God wel! Pim begrijpt dat zijn papa van hem houdt, altijd!
In deze essential ga je ervaren hoe het is om geliefd te zijn door jouw Hemelse Vader. Vanuit deze Vaderlijke omhelzing ga je zelf overstromen van deze liefde waardoor je niet anders kunt dan hiervan uitdelen. Je gaat anders kijken naar mensen en situaties om je heen. Hierdoor ga je anders reageren op situaties en kom je vanzelf in beweging. Het is Gods liefde die ons voortdrijft in het liefhebben van onze naaste. Het is Zijn liefde die harten zacht maakt en overwint.
Het leuke is dat liefde verschillende vormen kent. Je zult gaan ontdekken welke liefdestalen jij bezit, hoe de Heilige Geest deze aanwakkert en door jou heen inzet als een reflectie van Gods liefde naar de ander.
Nadat je deze essential hebt doorleefd, heb je ontdekt, ervaren en geleerd:
- Om je geliefd te voelen door de Hemelse Vader
- Hoe je anders kunt kijken, vanuit Gods ogen, naar de ander.
- Om vanuit bewogenheid uit te reiken naar de ander.
Onderwijs
Inleiding
Elkaar liefhebben, zoals Jezus ons liefheeft, is de opdracht vanuit Gods Woord. Je zou denken: “Onmogelijk!” Maar God denkt daar toch anders over. Hij heeft jou uitgekozen om deze boodschap van liefde overal om je heen uit te dragen. Wij zijn daarvan Zijn vertegenwoordigers! Hij heeft jou alles gegeven, zodat jij in staat bent mensen een levende, mogelijk eerste, meest reële ontmoeting met Jezus te geven.
Samenvatting
God geeft ons de opdracht om elkaar lief te hebben. Zelfs je vijanden! Dit voelt voor mij als een onmogelijke opdracht. Zeker als je de volgende tekst leest: “Een nieuw gebod geef Ik u, namelijk dat u elkaar liefhebt; zoals Ik (Jezus) u liefgehad heb” (Joh. 13:34). Ik doe mijn best om goed te doen, maar als ik heel eerlijk naar mezelf kijk, dan moet ik erkennen dat ik daar steeds weer in faal. Veel mensen met wie ik op verschillende plekken spreek, zeggen dat ze zelf eigenlijk nog niet zo slecht zijn en zeker ook wel liefhebben. Maar als je dan goed doorvraagt, kom je uiteindelijk toch weer bij dezelfde kern uit: dat we diep van binnen op onszelf gericht zijn en dat het liefhebben waar wij het dan over hebben, totaal niet lijkt op het liefhebben waar Jezus ons mee liefheeft. En toch daagt Jezus ons daartoe uit. Het is dus mogelijk! Als Jezus jou ergens toe opdraagt om te doen, zal Hij jou daarvoor altijd alles geven om het ook daadwerkelijk te kunnen doen, ook al lijkt dat in eerste instantie vaak niet zo.
- Liefde is geen optie, liefde is een opdracht, een gebod!
– Als we het niet doen, zijn we ongehoorzaam.
- Houden we van elkaar zoals Jezus ons heeft liefgehad?
– Een onzelfzuchtige, opofferende liefde die het welzijn van de ander vooropstelt.
– Een liefde die het eigen leven neerlegt voor vrienden, zoals Jezus deed.
- Jezus zei: Als jullie dat soort liefde hebben, zal heel de wereld het zien.
– Deze liefde kent de wereld niet en is nergens anders te vinden.
– Een situatie verandert radicaal door deze Goddelijke liefde te demonstreren.
- Het is een nieuw gebod. Dit gebod omvat alle andere geboden van de wet van Mozes.
– Als we dit doen, houden we ons aan alle geboden.
In Joh. 13:35 lees je dan dat je door elkaar op deze manier lief te hebben, een voorbeeld en getuige bent van Jezus voor de mensen om je heen.
“Wij hebben lief omdat God ons het eerst heeft liefgehad.” (1 Joh. 4:19 NBV).
De liefde die wij bezitten ─ of het nu liefde voor God is of voor onze naaste ─ is gebaseerd op de liefde die God voor ons heeft. Hij houdt eerst van ons! Onze reactie daarop is automatisch liefhebben. Je ziet dus: als God iets in jou doet, gebeurt er iets in jou, wat Hij in gang gezet heeft en niet wijzelf! Ook al denken we dat eerlijk gezegd wel vaak. Omdat wij, volgelingen van Jezus, in God zijn en daarom in Zijn liefde blijven (1 Joh. 4:16), vervult Zijn liefde ons en laat Hij ons daarvan overstromen. Deze buitensporige Hemelse liefde in ons zal ons, als Zijn kinderen, karakteriseren. Gods liefde stijgt ver uit boven alle menselijke liefde. Wij kunnen liefhebben zoals Hij liefheeft. Deze liefde vloeit over naar anderen die hierdoor ook van Gods liefde zullen proeven.
Verdieping
Liefde is geen optie
Een nieuw gebod geef Ik u, namelijk dat u elkaar liefhebt; zoals Ik u liefgehad heb” (Joh. 13:34).
In de Bijbel worden we keer op keer opgeroepen om elkaar lief te hebben. In het Nieuwe Testament staat die oproep zelfs meer dan 25 keer.
- Heb elkaar dan ook onvoorwaardelijk lief, met een zuiver hart (1 Petr. 1:22 NBV).
- Jaag de liefde na (1 Kor. 14:1).
- Heb uw vijanden lief (Luk. 6:27, 35).
Jagen naar de liefde is dus iets waar we ons, met alles wat in ons is, naar uit moeten strekken. Kennen we dit najagen van liefde in ons leven? We zijn ‘schuldig’ elkaar lief te hebben (Rom. 13:8).
In 1 Kor. 13:3 staat, met mijn eigen woorden beschreven, dit: Al zou ik de gave van profetie bezitten, alle kennis hebben en alle geheimenissen weten, geloof hebben dat bergen verzet; al zou ik alles wat ik had, geven aan de armen en zelfs mijn eigen leven als offer geven; zonder dit uit liefde te doen is het totaal waardeloos. Voor niks!
Mijn kinderen doen niet wat ik zeg, ze doen wat ze mij zien doen. Zij zien hoe ik in privé, waar buitenstaanders mij niet zien, met situaties omga en hoe ik bijvoorbeeld mijn vrouw behandel. Iedereen om ons heen zal zien dat wij, als kerk, volgelingen van Jezus zijn. Hoe? Doordat zij ons herkennen aan onze onderlinge liefde (Joh. 13:35)!
Liefde is geen optie, het is een opdracht!
Derek Prince
Doen of zijn
Als ik dit zo opschrijf, voelt het eigenlijk als een druk. Iets wat moet en waar ik aan moet voldoen. Als het alleen van mij afhangt, moet ik eerlijk erkennen dat ik daar niet aan kan voldoen. Misschien is het wel typisch westers, waardoor het in eerste instantie zo op mij overkomt. Hoe komt dit op jou over? Ik denk dat het veel te maken heeft met het feit dat we in onze westerse maatschappij erg leven voor onszelf. We willen zelf in regie zijn en ons niet afhankelijk opstellen van God of anderen. Daar worden we in grootgebracht. Maar deze “onmogelijke” opdracht tot liefhebben kunnen we alleen volbrengen, als we het God laten doen in en door ons heen.
Liefhebben is de vrucht van geliefd zijn, je kunt er niets van afdoen en er niets aan doen
“Wie zich door zijn eigen natuur laat leiden is gericht op wat hij zelf wil …” (Rom. 8:5 NBV).
In onze jonge jeugd leren wij op onze eigen benen te staan door hard te werken, onafhankelijk te zijn, je denken te ontwikkelen en nog veel meer, om uiteindelijk zelf de regisseur van je eigen toekomst te zijn.
Zo bedacht ik op mijn 12e bij het verlaten van de basisschool: ‘Ik wil later meer verdienen dan mijn vader!” Uiteindelijk heeft het mij in mijn leven twee keer een burn-out opgeleverd, een onafgemaakte school en totale lichamelijke en mentale uitputting. Ik DEED vooral. Het ging om ‘mij’ en om ‘doen’. Later in mijn leven leerde ik dat het gaat om Hem en zijn! Dat ik het niet hoef te doen. Maar dat Hij het doet in en door mijn leven en dat ik Zijn zoon mag zijn.
“En Hij is voor allen gestorven, opdat zij die leven, niet meer voor zichzelf zouden leven, maar voor Hem Die voor hen gestorven en opgewekt is.” (2 Kor. 5:15).
”Zie, hoe groot is de liefde die de Vader ons gegeven heeft: dat wij kinderen van God worden genoemd. Daarom kent de wereld ons niet, omdat zij Hem niet kent.” (1 Joh. 3:1).
Onze liefde voor God wordt geboren, als Zijn liefde ons hart doorboort (volgens Mat. 22:37)
Gedreven door liefde
Alles wat Paulus en zijn reisgenoten deden, was om God de eer te geven. Ze deden dit niet alléén uit ‘de vreze des Heren’ (2 Kor. 5:11), gemotiveerd vanuit ontzag voor Hem. Maar de liefde van Christus beheerste bovenal hun daden!
“Want de liefde van Christus dringt ons, die tot dit oordeel gekomen zijn: als Eén voor allen gestorven is, dan zijn zij allen gestorven.” (2 Kor. 5:14). Het Griekse woord voor ‘dringt’ betekent ‘vasthouden aan’ of ‘niet laten gaan’. Met andere woorden: De liefde van Christus ‘dwong’ of ‘drong er zeer sterk op aan’ en zette hen aan tot bepaalde stappen tot actie. Zij beseften maar al te goed dat Jezus, vanuit Zijn overvloedige liefde, Zijn leven had opgegeven voor hen. Hij handelde niet vanuit een ik-gerichte houding of eigengereidheid in het vasthouden aan het ‘in de gestalte van God te zijn’ (Filipp. 2:6). In tegenstelling tot dat gaf Hij Zijn leven vrijwillig over door de gestalte van een slaaf aan te nemen en stierf voor jou en mij aan een kruis.
Liefde is een werkwoord, het dient te worden uitgeleefd
Van binnen naar buiten leven
Net als ikzelf, zul je misschien regelmatig denken en ervaren dat je deze liefde mist. Dat je telkens faalt te leven vanuit Zijn liefde doordat je ziet op jezelf en omstandigheden. Je ziet dan dat je verre van volmaakt bent en laat je beïnvloeden door omstandigheden. Als reactie daarop loop je eigenlijk steeds van Hem weg, omdat je op jezelf gericht bent. Dit maakt dat je niet uitstapt vanuit Hem in je schamele pogingen goed voor de ander en jezelf te zijn.
We zijn kwetsbaar, als we de dingen van buiten naar binnen laten komen
Het eerste gebod dat God ons geeft, is: “… God liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw verstand” (Mat. 22:37). Met alles dus! Het tweede gebod, dat aan het eerste gelijk is én een gevolg is van het eerste gebod is: “… uw naaste liefhebben als uzelf.” (Mat. 22:39).
Hoe krijgen we deze liefde dan?
“Nu u dan uw zielen gereinigd hebt in de gehoorzaamheid aan de waarheid, door de Geest, tot ongeveinsde broederliefde, heb elkaar dan vurig lief uit een rein hart, u, die opnieuw geboren bent …” (1 Petr. 1:22-23).
Liefhebben kun je niet uit jezelf. Ons fundament is dat we opnieuw geboren zijn en liefde ─ God door Zijn Geest inwonend in ons ─ onze nieuwe natuur is. Onze relatie met de Heilige Geest is de basis voor de doorbraken die we allemaal zo graag willen zien. Het is altijd al Gods bedoeling geweest dat de wereld zou zien Wie Hij is, door Zijn volk. In Spr. 4:23 staat, in mijn eigen woorden beschreven, dit: Wat binnen in ons plaatsvindt, geeft uiting aan datgene wat uit ons naar buiten komt. Je innerlijke waarheid wordt je uiterlijke werkelijkheid (zie Hebr. 3:10-11).
Je innerlijke waarheid wordt jouw uiterlijke werkelijkheid
De liefde waarmee wij een ander kunnen liefhebben, is de liefde waarmee Jezus ons liefheeft. Een onzelfzuchtige, opofferende liefde die het welzijn van de ander vooropstelt. Een liefde die zijn eigen leven neerlegt voor zijn vrienden, zoals Jezus deed. Een groter offer is er niet. Wij bezitten de liefde waar de wereld naar op zoek is!
Mensen in de wereld zien ons vaak als brave kerkgangers die regels volgen, dingen niet mogen en religieuze onpersoonlijke bijeenkomsten bijwonen, waar zij zichzelf niet thuis voelen of niet toe aangetrokken voelen. De tijd is aangebroken dat wij de mensen om ons heen, buiten het kerkgebouw, een confrontatie geven met het echte getuigenis van Jezus: dat is een daadwerkelijke ontmoeting met Gods liefde. Jij en ik, wij zijn de fysieke handen en voeten van Jezus voor onze directe omgeving. Jij bent mogelijk morgen al het eerste en meest reële beeld van Jezus in een ontmoeting.
Een hart, getransformeerd in liefde, is een hart tot God gekeerd
In Ps. 18:2 zegt David: “Ik heb U hartelijk lief, HEERE, mijn sterkte.”
De liefde van God gaat enorm diep, het is namelijk geen oppervlakkige liefde zoals de wereld deze kent. Het woord ‘liefhebben’ dat in dit vers wordt gebruikt, is niet het gebruikelijke Hebreeuwse woord voor liefde. Het woord houdt rechtstreeks verband met de baarmoeder of de ingewanden. Dit is de plek waar je je zenuwachtig kunt voelen of je spanning voelt opkomen in je buik. Waar je ook diep verdriet kunt voelen.
Het gaat om liefde diep van binnenuit. David zei: Op dié manier zal ik U liefhebben, vanuit het diepst van mijn binnenste! We kunnen spreken en zingen met elkaar over geloof en gerechtigheid, maar het daadwerkelijk omzien naar onze naaste doet recht aan onrecht.
Daadwerkelijk omzien naar onze naaste doet recht aan onrecht
Geen woorden maar daden. Deze gedachte komt rechtstreeks uit Jak. 1:22 “En wees daders van het Woord en niet alleen hoorders. Anders bedriegt u uzelf.” En in Luk. 8:21 staat: “Hij (Jezus) antwoordde en zei tegen hen: Mijn moeder en Mijn broeders zijn dezen, die het Woord van God horen en dat doen.” Je kunt iets weten met je hoofd, je verstand, maar je zult pas in beweging komen als je er ook in je hart van overtuigd bent. Het kennen van God, het begrijpen van Zijn Woord en dagelijks leven met Hem is een zaak van het hart!
In Filipp. 3:10 lees je: “opdat ik Hem mag kennen, en de kracht van Zijn opstanding en de gemeenschap met Zijn lijden, doordat ik aan Zijn dood gelijkvormig word,”
Veel dingen worden door lijden in ons geboren. Dat zijn de momenten die je brengen op de plek van diepe openbaring. Het moment dat jij je leven aflegt en de plek waar het niet meer om jou gaat. Daar waar je aan de voeten van Jezus zit en het gaat om Hem en door Hem geliefd zijn. Jezus wil met jou deze diepe band van liefde hebben. Samen met Jezus, zij aan zij, samen op weg vanuit Zijn liefde.
De mate waarin je God vertrouwt, is ook de mate waarin jij jezelf aan Hem overgeeft
Groepsopdracht 1
Wat is jouw manier van contact leggen?
Doel
Ontdekken wat een natuurlijke manier voor jou is om contact te leggen met mensen.
Context
Wil je leren om de liefde van Papa God voor het eerst of vaker uit te delen in je dagelijks leven? Dan betekent dat telkens weer de keuze maken. Op Hem zien, op Hem je vertrouwen stellen en uit je comfortzone stappen. Buiten je comfortzone bewegen voelt als risico nemen. Je hebt niets anders dan op God te vertrouwen. Dat is ook juist de bedoeling. Hij zal jou geven wat je nodig hebt in het moment! Iets van Gods Koninkrijk laten zien door je leven heen is iets uitgesproken persoonlijks, maar wel iets wat gedeeld mag worden!
Dat we het lastig vinden om dat te delen heeft vooral met onszelf te maken. Het vraagt een stap in geloof, wat een risico met zich meebrengt, maar het is zeker de moeite waard.
God zal jou nooit met een opdracht op pad sturen zonder jou de daarbij behorende middelen te geven en hulp te bieden.
Beschrijving
Kijk naar wat God al in je heeft gelegd, want Hij werkt al door jou heen. Het kan best spannend zijn mensen te benaderen, maar dat is niet erg. God is erbij. Ontdek wat een manier is die bij jou past. Forceer jezelf niet. Wees jezelf en ontspan. Stap wel uit!
We willen in deze opdracht stilstaan en reflecteren wat God al in ons heeft gelegd. In het benaderen van mensen vraagt Hij jou niet een ander persoon te zijn door iemand te imiteren. Dat zou niet echt zijn. Hij vraagt juist jezelf te zijn en op Hem te zien. Hij wil jou gebruiken, zoals jij bent en jou bekrachtigen met wat Hij is.
Opdracht
Bespreek in tweetallen of in een kleine groep:
Welke karaktereigenschappen (aangeboren eigenschappen), gewoonten (aangeleerde eigenschappen) heb je? (Ben je bijvoorbeeld een: doener of denker, trekker of volger, introvert of extravert, taakgericht of mensgericht, etc. …?)
- Ben je een: doener of denker?
- Ben je een: leider of volger?
- Ben je: introvert of extravert?
- Ben je: taakgericht of mensgericht?
- Ben je iemand die verlegen is of juist mondig?
- Hoeveel zelfvertrouwen heb je?
- Hoe spontaan ben je?
- Hoe ga je om met afspraken?
- Wat doe je bij tegenslagen?
- Wat gaat jou gemakkelijk af en voelt vertrouwd?
- Wat is jouw natuurlijke manier van contact leggen met mensen?
- Hoe uit jij jezelf het makkelijkste?
- Wat zijn de omgevingen waarin jij kansen ziet om uit te stappen?
- Wat zou ik kunnen doen?
Formuleer voor jezelf eens, kijkend naar bovenstaande antwoorden, wat een mogelijke manier voor jou zou kunnen zijn in het benaderen van iemand in jouw omgeving?
Groepsopdracht 2
Hoe maak jij contact met een onbekend persoon?
Doel
Ontdekken welke openingszinnen jij prettig vindt om te gebruiken als je iemand aanspreekt over het geloof.
Context
Een bekende, bijvoorbeeld een collega of medestudent aanspreken vanuit de relatie die er al is, is voor de meeste van ons prima te doen. Dat is ook waar we ons hoofdzakelijk op richten in deze training!
Maar een vreemde aanspreken over het geloof is voor de meeste van ons best spannend. We zijn niet allemaal verkopers en heel eerlijk, niet iedereen reageert altijd even fijn als jij hen aanspreekt over God en Jezus. Ook bij jezelf zul je merken dat er allerlei gedachten en gevoelens door je heen gaan die je willen tegenhouden. Maar als je desondanks steeds blijft uitstappen, zul je merken dat het steeds makkelijker wordt, zodat het in je dagelijks leven als vanzelf zal gaan.
Het is dus van belang dat je daadwerkelijk in de praktijk gaat uitstappen en eerst gaat oefenen in het aanspreken van onbekenden, zodat je het tijdens je dagelijks leven kunt toepassen op een manier die bij jou past. Daarom hebben we deze opdracht geschreven, die jou helpt om een gesprek op gang te brengen.
In het aanspreken van een onbekende helpt het dat je een paar openingszinnen helder hebt, waarmee jij iemand kunt aanspreken en waar jij je prettig bij voelt.
In deze opdracht ga je aan de slag met openingszinnen en ga je ontdekken wat jouw top 3 openingszinnen zijn.
Beschrijving
Je kunt een gesprek met iemand beginnen door over koetjes en kalfjes te praten. Het gesprek en contact loopt heel natuurlijk. Daarna kan er in het gesprek een opening komen of een moment komen waarbij jij denk dat het goed is om de persoon aan te spreken over het geloof. Op deze manier spreek je iemand dus niet direct aan over het geloof, maar doe je dat pas later in het gesprek. Je bouwt als het ware een ‘bruggetje.’ Dit komt later terug in de training.
Daarnaast zijn er ook momenten dat je iemand tegenkomt en de persoon direct over het geloof aanspreek. In beide gevallen kun je een openingszin gebruiken waarmee het voor de persoon duidelijk wordt dat je over het geloof wilt praten.
Ik geef je 2 voorbeelden om je een idee te geven van hoe je een gesprek kunt openen.
In de dagen rond kerst kun je het volgende zeggen: ‘Mag ik jou wat vragen? Het is bijna kerst, wat betekent kerst voor jou?’
‘Mag ik jou wat vragen? Heeft iemand je weleens verteld dat God van je houdt?’
Je zult merken dat mensen op jouw openingszin zullen reageren. De meeste mensen zullen serieus reageren en dan kun je kun je een gesprek met ze hebben waarin je Jezus met ze deelt.
Natuurlijk zal het ook gebeuren dat er mensen zijn, die door allerlei redenen geen interesse hebben of zelfs kortaf kunnen reageren. Dat is een ervaring die we allemaal meemaken als we van Jezus willen getuigen en dit hoort er gewoon bij. Het helpt je om dat te beseffen en te accepteren.
Opdracht
We gaan met elkaar kijken welke openingszinnen jullie als groep hebben. Daarna ga je voor jezelf bepalen wat jouw top 2 openingszinnen zijn.
- Ga in groepjes van drie of vier personen uiteen en schrijf zoveel mogelijk openingszinnen op die jullie kunnen bedenken.
- Een persoon uit ieder groepje verzamelt de openingszinnen die zijn opgeschreven als groep. Al de openingszinnen, van de verschillende groepjes, worden verzameld en gedeeld met al de groepjes.
- Denk over al deze openingszinnen eens biddend na en beantwoord daarbij onderstaande vragen voor jezelf:
- Welke openingszinnen spreken mij aan en waarom?
- Welke openingszinnen spreken mij NIET aan en waarom?
- Schrijf voor jezelf jouw top 3 openingszinnen op.
- Deel deze met je buddy en bespreek dit samen in jullie onderling contact.
Thuisopdracht
Kijken met de ogen van Jezus
Doel
Bewustwording van datgene wat er om je heen gebeurt, zodat je aansluiting vindt bij een persoon.
Context
Het is belangrijk om bij mensen aan te sluiten, voordat je ze gaat aanspreken. Dit kun je doen door mensen te observeren. Vanuit de aansluiting met een persoon zie je de persoon vanuit Gods perspectief en mag je van daaruit Hem vertegenwoordigen. Weet dat je een ambassadeur bent en dat waar jij gaat, God met jou meegaat.
Beschrijving
- Als je de opdracht alleen doet: Tijdens je dagelijkse leven beweeg je van huis naar school, je werk, winkel, vrienden of elders. Je bent tijdens je week op verschillende tijden op verschillende plekken. Overal om je heen zijn mensen en dus kansen.
Als je de opdracht met een groep doet: Je gaat in een groep van twee of drie personen naar een locatie, waar zich mensen bevinden. Waar zich mensen bevinden zijn kansen.
- Op de locatie waar je je bevindt, kijk je goed om je heen om zo de mensen die daar zijn, goed waar te nemen. Je loopt rond of zit ergens. Niet te snel lopen of te gehaast zijn, anders zie je niets. Neem evt. iets mee om aantekeningen te maken.
Voer de volgende drie deelopdrachten uit:
Opdracht
- WAT ZIE JE? Kijk goed om je heen.
- Wat stralen mensen uit?
- Wat voor indruk krijg je van de mensen die je ziet?
- Schrijf het evt. in een aantal steekwoorden op.
- WAT ZIET JEZUS? Kijken met de ogen van Jezus. Mijmer eens over de volgende vragen:
- Wat zou Jezus zien door jouw ogen?
- Wat zou Hij voelen?
- Vraag het Hem en schrijf evt. je gedachten op:
- HOE KUN JE UITSTAPPEN? Stel jezelf de vraag vanuit jouw nieuwe gedachten en openbaringen: Als Jezus hier was, zou Hij dan in beweging komen? Vraag het Hem eens: “Wat zou U nu doen of zeggen om goed nieuws te zijn?”
- Zou jij in beweging willen komen?
- Bedenk of schrijf eens een paar dingen op die jij zou kunnen of willen doen om Gods liefde uit te delen.
o Hoe vond je het om bijvoorbeeld in een winkelcentrum rustig rond te kijken met de ogen van Jezus?
o Lukte dat?
o Wat zag je?
o Zag je andere dingen dan wanneer je gehaast ging winkelen of met je eigen ogen rondkeek?
Tip: Als je loopt, loop dan niet te snel. Je ziet dan niets. Het gaat juist om het observeren. Mocht je dit tijdens je week oefenen, plan dan wat extra tijd in om te kunnen observeren.
Leesplan
Gedreven door Liefde
Doel
Openbaringen van God ontvangen over jouw leven en de reis die je maakt met Love & Impact, door het lezen van de leesplannen in je eigen tijd met God.
Context
Elkaar liefhebben, zoals Jezus ons liefheeft, is de opdracht vanuit Gods Woord. Je zou denken: “Onmogelijk!” Maar God denkt daar toch anders over. Hij heeft jou uitgekozen om deze boodschap van liefde overal om ons heen uit te dragen. Wij zijn daarvan Zijn vertegenwoordigers! Hij heeft jou alles gegeven, zodat jij in staat bent mensen een levende, mogelijk eerste, meest reële ontmoeting met Jezus te geven.
Beschrijving
Begin de dag dagelijks met een rustig moment met God. Lukt het niet als eerste moment van de dag? Plan dan een moment in je agenda en zet deze tijd apart om samen met Papa God te zijn. Wees ervan bewust dat dit moment jouw meest belangrijke moment van de dag is! Zonder je af en zet alle afleidingen uit. Laat deze tijd door niets en niemand roven, ook niet door je telefoon!
Opdracht
Laat je inspireren en laat vooral Hem tot je hart spreken, door het lezen en luisteren van de overdenking en het lezen van de Bijbelteksten.
Stel jezelf telkens de volgende vragen:
- Wat zegt dit over God?
- Wat zegt dit over mij?
- Wat wil God vandaag tot mij spreken?
- Is het je gelukt om iedere dag tijd te nemen met God?
- Is het gelukt om het leesplan te lezen?
- Wat heeft God tot jou gesproken in jouw tijd met God?
Ben ik gegroeid
Wellicht had je vóór deze essential bepaalde gedachten, een bepaalde kijk op zaken. Door de inhoud en de vragen hopen wij dat je God anders hebt leren zien en ervaren. Probeer te verwoorden wat deze essential met je heeft gedaan, hoe het je heeft beïnvloed en hoe het je heeft geactiveerd. Je kunt dit met je buddy doornemen.
Het interessante is dat, wanneer je elke essential afsluit met deze vraag, jij aan het einde van jouw reis zult zien welke mooie ervaringen je hebt meegemaakt en hoe het je heeft aangezet tot een nieuwe manier van leven. Ik geloof dat dit niet anders kan zijn dan bemoedigend, opbouwend, aanscherpend en liefdevol.